Одиниці вимірювання площі

 
 

Одиниці вимірювання площі




Автор: КОНДИК Ольга Петрівна, вчитель початкових класів загальноосвітньої школи 316 м. Києва



Відкритий урок з математики (4 клас)

Тема: Одиниці вимірювання площі

Сьогодні у нас цікавий урок - подорож у країну Математики. Засобами математичних обчислень ми здійснимо захоплюючу подорож. Дружба з такою точною і необхідною наукою, як математика допоможе здійснити цю подорож.
Вашими друзями повинні стати уважність, кмітливість. Наш девіз: „Подумай, розв'яжи, доведи".
Подорожуємо на електропоїзді - подорож починається.
І. СТАНЦІЯ: "ПЕРЕВІРКА"
1. Перевірка задачі № 698 2.
Приклади № 699
II. НАБЛИЖАЄМОСЬ ДО СТАНЦІЇ "СТАРТОВА"
1. Усний рахунок:
а/ Складання задач на множення, 2 обернені на ділення;
б/ приклад задач за виразами
/35 :7/ + /42:7/ 24: /8:2/
/48 +36/: 12 /350 : 7/. З
в/ Таблиця ділення;
г/ Таблиця множення;
д/ Гра "Мальчиш-Кибальчиш у розвідці";
е/ читання математичних виразів ;
є/ Лічба ланцюжком

250 + 750
1000
200 : 2

: 2
500
- 50

- 460
40
+ 50

: 2
20
х 100

100
90 : 2
45

50
- 15
30

100
х 3
90

10000
+ 170
260

ж/ Поставити дужки.
/70-21/: 7 = 7 /28 - 8/: 4 = 5
/70 - /21 : 7/ = 67 28-/8: 4/= 26
31-/10-3/ = 24 16: /4 : 2 / = 8


Гра "Знайди скарб" – Діти, ви хочете знайти скарб?
От наші казкові герої теж хочуть. Давайте їм допоможемо "Вирушаємо!
Скарб знаходиться в чарівному замку, який стереже "Змій-Горинич".
Відкрити цей замок допоможе золотий ключик Буратіно. Він чарівний бо усипить змія і відкриє шифр від дверей замку. Ключ в дуплі дуба.
І, щоб його дістати, треба обчислити чарівні кругові приклади і дізнатися таємничий шифр.
2. Починаємо:
25 + 43 = 6 68-24 = 44 44-41=3 3x9 = 27
27 + 27 = 54 54:6 = 9 9 х 9 =81 81-61 = 20 20 + 5. = 25
ШИФР 25. І так чарівний замок відкрито і скарб наш.
Завдання перевірної і стартової станції виконано.
Екіпаж до подорожі готовий.
І так подорож починається. Записуємо число, класна робота.
3. Станція „Геометрична" -
1. Яку тему вивчали на попередніх уроках?
Вивчали площу геометричних фігур та її обчислення та порівнювали з периметром.
Як знайти площу ?
Треба довжину помножити на ширину: S = а Ь
6 см
4 см
S = 6 х 4 = 24 см.кв. Р=6х2 + 4х2 = 12 + 8 =20 см
А сьогодні ми навчимось обчислювати площу за допомогою палетки.
Для знаходження площ невеликих фігур, які не є прямокутником чи квадратом користується палеткою. Це прозорий папір поділений на квадрати зі стороною 1 см, або 1 мм. На малюнку палетку накладено на листок дерева. Полічимо скільки нових квадратів лягло в середину листка / 3 /, а неповних/9/. Заокруглюємо / 9/неповних, а 4,5 повні.
Рахуємо: 3 + 4,5 = 7,5 см. кв.
Закріплюємо на картках знаходження площ фігур за допомогою палетки.
Круг /повних 5/ П'ятикутник /повних 6/
/неповних 16/ а повних 8 /неповних 9/а
повн.4
5 + 8 = І3 см. кв. 6 + 4 = 10 см. кв.
Робота в парах:

Для закріплення вивченого знаходимо площу фігур кожного на парті є свої фігури. Виміряйте і запишіть площу знайдених фігур в зошитах.
Станція "Спортивна" Фізкультхвилинка .
Станція "Обчислювальна"
Обчислюємо площу і периметр прямокутника і квадрата.
І варіант П варіант
зі сторонами 5 дм, 3 дм
S = 5 х 3 = 15 дм. кв S = 4 х 4 = 16 дм. кв
Р = 5х2 + 3х2 = 10 + 6= 16 дм Р = 4 х 4 = 16 дм
2. Складаємо і обчислюємо числові вирази.

/134 + 6/ + /134x6/ = 804 /966 : 23/: 7 = 6
Діти виконують обчислення виразів в стовпчик
САМОСТІЙНА РОБОТА.
І варіант /1270 + 1856 : 4/ х 7 = 11 998
II варіант /82407 - 294 х 7 = 18546

Станція "Задач".
Яких ви знаєте свійських тварин? Які з них дають молоко ? От ми про них і розв'яжемо задачі.
Коза. - на 2 дні - 8 кг с. - на 1 д. - ?

Корова. ,- на тижд.-І4 кг с - на 1 д. – ?
450 кг на ? днів
1) 8:2 = 4кг
2) 14 : 7 = 2 кг
3) 4 + 2 = 6 кг
4) 450 : 6 = 75 днів
Відповідь: За 75 днів.

4. Здійснювати подорож, нам треба краще знати такі поняття, як час, шлях, швидкість. Бо без них подорож неможлива.
Показую буквене позначення величин.
І. Що позначено цією буквою S - відстань
S = V:t
II. Що позначено буквою t - час
t = S:V
III. Що позначено буквою V - швидкість
V = S:t
РОБОТА З ПІДРУЧНИКОМ
І автомобіль ? км 90 км/год 3 год
II автомобіль ? км на 5 км/год > 3 год
1) 90 + 5 = 95 /км/год/
2) 90 х 3 = 270/км/ 2) 90 + 95 = 185
3) 95 х 3 = 285 км 3) 185 х 3 = 555 км
4) 270 +285 555 /км/
Наша подорож до Країни Математики підходить до кінця.
Уже навіть ми бачимо вагони Країни, залишились 2 зупинки.
VI. Увага ! Станція "Кмітливих". Завдання підвищеної складності
1. Яке число при множенні саме на себе дає 49.
7 х 7 = 49

2. Найбільше чотирицифрове додати до найбільшого п'ятицифрового.
VII. Станція "Підсумкова".
1. Що ми вивчили на уроці.
2.Оцінювання учнів.
3.Завдання додому


Создан 17 окт 2007



  Комментарии       
Имя или Email


При указании email на него будут отправляться ответы
Как имя будет использована первая часть email до @
Сам email нигде не отображается!
Зарегистрируйтесь, чтобы писать под своим ником